Samenwerking overheden en bedrijfsleven voor betere bereikbaarheid Brainport Eindhoven: Persbericht Intentieverklaring ASML

Montefeltro ondersteunt ASML bij het formuleren van een nieuwe beleid voor mobiliteit en bereikbaarheid. De invoering is in volle gang. Eén van de onderdelen is een samenwerking met overheden. Op 17 december jl. werd hiervoor een intentieverklaring ondertekend door Frits van Hout, Boardmember ASML, de minister en bestuurders.

VELDHOVEN Ondertekening convenant: Minister Cora van Nieuwenhuizen, ministerie I&W; Wethouder Monique List, gemeente Eindhoven; Burgemeester Marcel Delhez, gemeente Veldhoven; Executive Vice-President Frits van Hout, ASML; Gedeputeerde Christophe vd Maat, provincie Noord-Brabant (en voorzitter Task Force Bereikbaarheid De Run) (Foto : PNB/Wim Hollemans)

Veldhoven, 17 december 2018 – In een bijzondere samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Veldhoven en Eindhoven, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en ASML is een samenhangend pakket van maatregelen afgesproken om de bereikbaarheid in Brainport Eindhoven te verbeteren.  De maatregelen zorgen er met name voor dat bedrijventerrein De Run in Veldhoven bereikbaar blijft als het aantal arbeidsplaatsen hier de komende jaren fors blijft groeien. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), gedeputeerde Van der Maat,  burgemeester Delhez van Veldhoven, wethouder List van Eindhoven en executive-vicepresident Van Hout van ASML ondertekenden vandaag de intentieverklaring voor de aanpak en de financiële bijdragen.

Infographics Academisch Ziekenhuis Maastricht: 40% minder parkeerders, 20% minder parkeertransacties: resultaten 2016

In de eerste 6 maanden van het nieuwe mobiliteitsbeleid hebben medewerkers bij azM hun gedrag op de pieken sterk aangepast. Sleutel: naar tijd en plaats gedifferentieerd beprijzen van parkeren in combinatie met belonen van fietsen. Met een dashboard en slimme knoppen kan het ziekenhuis de instellingen van het beleid aanpassen. Montefeltro ontzorgt het ziekenhuis – niet alleen bij het maken van het nieuwe beleid, maar ook bij operationeel beheer van informatie- en geldstromen, en een reeks online medewerkerschermen achter persoonlijke inlog.

UIT-JE AUTO geopend bij ziekenhuis Bronovo

Vanmorgen opende wethouder Tom de Bruijn UIT-JE AUTO bij ziekenhuis Bronovo in Den Haag. Op de foto op de voorgrond van links naar rechts wethouder Tom de Bruijn (verkeer), Paul Doop (voorzitter Raad van Bestuur Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo), Daan van Egeraat (Montefeltro, initiatiefnemer), Michiel Middendorf (directeur WorldForum), op de achtergrond van links naar rechts Arjen Kapteijns (ministerie IenM), Ton Hunnego (B2B HTM), Frans van Riel (directeur Facilitair Bedrijf Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo), Daniel di Tella (Hoofd Parkeerbeheer, BKS). (Foto: Frank van der Burg)

PAYD: Kilometerverzekeren met 200 jongeren en 6 verzekeraars

Individualisering van verzekeringsdiensten is een transitieopgave voor de branche

De proef met een Kilometerverzekering (2008-2009) kan worden beschouwd als stap in een bredere transitie: die naar het variabiliseren van autokosten, of wel het betalen voor gebruik in plaats van bezit van de auto. Het debat over variabiliseren van autokosten gaat meestal over de prijsmaatregelen van de overheid: anders betalen van de MRB (zeg € 700 voor een gemiddelde benzineauto). Maar de bandbreedte voor variabiliseren van de (nu nog) vaste private autokosten is veel groter.

Verzekeringsmaatschappijen beschikken in principe over een veelheid aan parameters op basis waarvan premiedifferentiatie in relatie tot gebruik gestalte kan krijgen: tijdstip, plaats, kilometrage, snelheid, rijstijl, zelfs de keuze van een veilige route (in tegenstelling tot snelst of kortst). Op basis van registratie van verplaatsingen van de auto heeft de mobilist met het verplaatsingsgedrag zelf de hoogte van de premie in de hand. Vrijwilligheid en het belonen van gewenst gedrag is de basis. De ontwikkeling van ICT maakt dergelijke toepassingen mogelijk.

Voor een Radio 1 interview met Daan van Egeraat naar aanleiding van de start van de praktijkproef klik HIER.

In het Transumo-project werd de hoogte van de autoverzekering voor 200 jongeren afhankelijk gemaakt van het feitelijke rijgedrag. Dit gebeurde in samenwerking met 6 aarzelende verzekeringsmaatschappijen. De resultaten waren positief: door de beloning had niemand een bezwaar van de privacy-issues. En: de jongeren pasten hun gedrag aan (geen overtreding van de snelheid, niet rijden op zaterdagavond). Ze snapten hoe de beloningen werden verrekend.

Interviews in de loop van 2009 in het kader van het project Kilometerverzekeren. Montefeltro was projectleider van een pilot met 3 universiteiten en 250 jonge klanten van 6 verzekeraars. Prijsprikkels bleken van invloed op het gedrag van jongeren, maar de techniek bleek nog te duur voor een private businesscase voor verzekeraars.

Montefeltro was projectleider in dit project, waarbij STOK de operationele invulling verzorgde, en ook nog 3 universiteiten waren betrokken (TU Delft, VU Amsterdam, RUG). Het project paste in het thema Vraag- ca. Zelfsturing van het kennisprogramma Transumo (zie www.transumofootprint.nl).

Dit project was technisch complex, maar de complexiteit van de samenwerking overtreft de technische complexiteit vele malen. De samenwerking in BSIK-format (BSIK: de kennisontwikkeling op basis van deelfinanciering uit de aardgasbaten) stelde lastige formele en inhoudelijke eisen aan het samenwerkingsarrangement. Het over de streep trekken van 6 verzekeraars mag zeker als een van de hoogtepunten binnen de Transumo-projectportefeuille worden beschouwd.

De positieve uitkomsten zijn te vergelijken met de resultaten in Transumo-projecten als Spitsmijden, Albert.nl en die bij ziekenhuis Bronovo. Dit biedt veel perspectief voor de aanpassing van zg. arrangementen van werkgevers, verzekeraars, publiekstrekkers. Het zijn voorbeelden van Vraagsturing.  is de moeite waard te onderzoeken, in hoeverre door gewenst gedrag te gaan belonen, aan alle betrokken partijen voordeel kan worden geboden. Het is kansrijk, de komende jaren de ontwikkeling van modellen en Best Practices ter hand te nemen en te bezien, hoe dienstinnovatie en voordelen op maatschappelijk niveau hand in hand kunnen gaan. Daarbij is vooralsnog een voorwaarde het creatief omgaan met de hoge (maar dalende) kosten voor techniek, datacommunicatie en inbouw.

Voor het eindrapport klik HIER.

Geldstromen in Rijnmond: de private markt is veel groter dan de overheidsmarkt

Ook in Rotterdam is in het debat over bereikbaarheid de kansen die de private markt biedt onderbelicht geraakt

Ook in Rotterdam is in het debat over bereikbaarheid de kansen die de private markt biedt onderbelicht geraakt

Wanneer het om bereikbaarheid gaat kijkt iedereen altijd naar de overheid. Maar in dit rapport toonden we aan, dat de private partijen veel meer besteden dan de overheid. Het heeft daarom zin te kijken naar hoe werkgevers en hun medewerkers dat geld besteden. Want waarom kijkt iedereen naar de kleinste markt? Het enige obstakel is dat de private bestedingen versnipperd zijn over tienduizenden werkgevers en miljoenen medewerkers. Om gericht te werk te gaan richten we ons op het arbeidsvoorwaardelijke arrangement. De meeste arrangementen blijken niet-strategisch: ze moedigen mobiliteit en parkeren aan, in plaats van vermindering te belonen.

Voor het rapport klik HIER.

Al langer bepleit Daan van Egeraat het idee dat geldstromen meer aandacht verdienen in de aanpak van het vraagstuk van bereikbaarheid. Gelukkig kunnen werkgevers dit zonder op de overheid te hoeven wachten. Ook in andere regio’s heeft Daan van Egeraat de geldstromen in kaart gebracht: de Noordflank van de Randstad, Amsterdam Zuid Oost (grootste kantorenterrein in Nederland), Gelderland, Haaglanden – overal hetzelfde beeld.

Voor de inventarisatie van geldstromen in Haaglanden klik HIER.

Er ligt hier een relatie met het thema Vraagsturing en het pleidooi, arrangementen zo in te rechten, dat werkgevers gewenst gedrag belonen. En met de scans en benchmarks die Montefeltro heeft ingericht op www.mobiliteit.NU: daar kunnen kantoorwerkgevers en ziekenhuizen online nagaan, welke voordelen deze benaderingswijze hen kan bieden.

Voor het overzichtsartikel in Verkeerskunde (december 2010) over deze samenhangen klik HIER.

Bereikbaarheidskaart: objectiveren locatiebereikbaarheid

Eindrapport van het Transumoproject Waarde vastgoed en bereikbaarheid

Eindrapportage van het Transumoproject Vastgoedwaarde en bereikbaarheid

Tijdens het UCP-project bleek de waarde van een dynamisch verkeersmodel bij de toets van bereikbaarheidskwaliteit vanuit het perspectief van de klant.

Voor een artikel in Verkeerskunde (september 2001) over de gevolgde rekenwijze klik HIER.

Vanaf 2000 nam Daan van Egeraat het initiatief tot een rekenmodel met nationale dekking. Uiteindelijk kon dit worden ondergebracht in het project Waarde vastgoed en bereikbaarheid binnen de projectportefeuille van Transumo (2005-2009).

Mijlpalen waren het operationeel worden van de kaart (www.bereikbaarheidskaart.nl) in 2007 (artikel in De Telegraaf), het toevoegen van openbaar vervoer (2008), en de veelheid aan zg. proeftuinen met toepassingen van de kaart (Stedenbaan, RandstadRapid, Almere, IJmond). Een andere mijlpaal was het rapport waarin de Vrije Universiteit met behulp van de bereikbaarheidskaart en vastgoeddata van DTZ Zadelhoff een econometrische relatie aantoonde tussen de kwaliteit van locatiebereikbaarheid en de waarde van commercieel vastgoed (iets wat in de loop van 2004 nog voor onmogelijk was gehouden door ING Real Estate). Voor dit rapport klik HIER.

De Bereikbaarheidskaart is openbaar en online toegankelijk (zie www.bereikbaarheidskaart.nl) – terwijl hoogwaardig rekenwerk eerder alleen aan overheden was voorbehouden. De kaart toont geen file, maar laat het effect daarvan zien op de bereikbaarheid van alle postcodes in Nederland. De kaart is multimodaal en maakt een vergelijking van de bereikbaarheid nu en die over 10 jaar mogelijk. Het belangrijkst: de kaart toont dat op veel postcodes de bereikbaarheid dramatisch achteruit zal gaan – een Wake Up Call voor betrokken werkgevers en publiekstrekkers.

Essent: Optimalisering van vastgoed, werkplekken én bereikbaarheid

Essent is de eerste grote werkgever die de aanbevelingen van de scantoolbox van Montefeltro grootschalig invoert

Essent is de eerste grote werkgever die de aanbevelingen van de scantoolbox van Montefeltro grootschalig invoert

Essent werd van 2008 tot 2010 geadviseerd door DTZ Zadelhoff en Montefeltro rond een aantal scenario’s die in het teken staan van ‘@nders werken’, het programma rond Het Nieuwe Werken bij Essent.

Essent heeft begin 2010 besloten de aanbevelingen integraal in te voeren. Voor de tekst van het persbericht klik HIER.

Voor het artikel over het project van Essent in Gebouwbeheer nr 212 2010 klik HIER.

Tijdens de advisering werd gebruik gemaakt van de scenario-module van de Bereikbaarheidskaart van Nederland. Optimalisering bij Essent vond plaats langs 4 lijnen: Work-Life Balance, Duurzaamheid, Mobiliteit en Bereikbaarheid, en Kostenreductie. Uitgangspunt vormde het optimaliseren van de complete vastgoed-portefeuille.

Tijdens het project zijn de rekeninstrumenten van Montefeltro gebruikt, met name de EuroMobility-scan, in combinatie met de Mobiliteitsmanagementscan van Goudappel Coffeng. De EuroMobility-scan wordt aangeboden op het online-platform van de Stichting Mobiliteit.NU.

Over de benadering is gepubliceerd, en zijn inmddels diverse presentaties gehouden. Voor het artikel in Facto Magazine mei 2008 klik HIER.

Bronovo: bereikbaarheid medewerkers beheersbaar gemaakt

Ook bij Bronovo staan de medewerkers op de plek van hun boterham

Ook bij Bronovo staan de medewerkers op de plek van hun boterham

Voor de ziekenhuizen Bronovo en Isala heeft Montefeltro een nieuwe benadering ingevoerd van parkeren voor medewerkers. Sleutelwoorden zijn: variabiliseren van kosten en vergoedingen, belonen ipv straffen, afrekenen per maand. Via een slimme koppeling van parkeersystemen en personeels- en salarisadministratie kan de operationele afwikkeling volledig geautomatiseerd plaatsvinden.

Bronovo was het eerste ziekenhuis dat koos voor deze benadering. Voor een artikel hierover in het blad Vervoermanagement (december 2004) klik HIER.

Voor een artikel in Vexpansie (december 2010) over de bereikte resultaten klik HIER.

Het slim gebruik van prijsprikkels (Creatief met Tarief) staat bekend als Vraagsturing (of: Demand Management). Inmiddels heeft de Vrije Universiteit de effectiviteit van de toepassing bij Bronovo aangetoond.

Voor de rapportage daarover klik HIER.

Vernieuwing Stationsgebied Utrecht – De klant komt niet

Voorbeelden UCP analyse resultaten, voorlopers van www.Bereikbaarheidskaart.nl

Voorbeelden UCP analyse resultaten, voorlopers van www.Bereikbaarheidskaart.nl

Na 10 jaar planvorming liep het UCP-project in 2000 op de klippen onder meer door het vernietigend oordeel over klantbereikbaarheid in dit rapport. We legden voor het eerst een cijfermatige relatie tussen bereikbaarheid en omzet en voorspelden omzettekorten tot 17%. Dat vormde de genadeklap voor UCP. Het Utrechtse vervolgproject zou een veel kleiner schaalniveau krijgen. De cijfermatige prognoses legden het verband tussen (te verwachten) omzet (per partij, per marktsegment), de commerciële penetratie (per marktsegment), de voorspelde bereikbaarheidskwaliteit en de reistijdtolerantie (ook per segment). De beschikbaarheid van een (lokaal) dynamisch verkeersmodel (levert niet alleen filekaarten, maar ook reistijden) was doorslaggevend om tot deze resultaten te komen.

In diverse artikelen zijn de gevolgde werkwijze, de behaalde resultaten en de betekenis daarvan geanalyseerd. Voor een artikel over de benaderingswijze in Verkeerskunde 6, 2001 klik HIER. Voor artikelen over de achtergrond van de benadering in Verkeerskunde 2, 2001 klik HIER en in Building Business oktober 2003, klik HIER.

Met deze uitkomsten werd voor het eerst de relatie gelegd tussen omzet van publiekstrekkers (omzetafhankelijk van de fysieke komst van de klant) en bereikbaarheidskwaliteit.

De betekenis van de uitkomsten leidden ertoe, dat Daan van Egeraat in 2000 het initiatief nam tot de Nationale Bereikbaarheidskaart. Dit initiatief leidde in 2005 tot het project Waarde vastgoed en bereikbaarheid, in de portefeuille van Transumo. De kaart kwam in 2007 online beschikbaar (zie www.bereikbaarheidskaart.nl). Daarnaast toonde de VU in 2007 aan, dat een econometrische relatie bestaat tussen bereikbaarheidskwaliteit en de waarde van commercieel vastgoed.

Eindrapportage project Waarde vastgoed en bereikbaarheid

In dit project is voor het eerst in een econometrische analyse de relatie gelegd tussen de commerciële waarde van kantoren en de kwaliteit van de bereikbaarheid.

Dit vergde het ontwikkelen van de bereikbaarheidskaart van Nederland (www.bereikbaarheidskaart.nl) en achterliggende databestanden, en inbreng van een omvangrijk en uniek databestand door DTZ Zadelhoff Research.

Daan van Egeraat nam het initiatief tot dit complexe project. Het formeren van project en partijen duurde enkele jaren. Er was aanvankelijk weinig geloof bij overheden en vastgoedpartijen. Toch kon het het project in 2005 starten, en leverde het vanaf 2007 tot 2009 sprekende resultaten.

Twee doelen lagen ten grondslag aan dit project, en die gaven een impuls aan twee beleidsrelevante transities binnen het verkeer en vervoerdomein:

1. Herinrichting raakvlak publiek-privaat: de zoektocht naar nieuwe vormen van private betrokkenheid in het krachtenveld rond bereikbaarheid

2. Herinrichting activiteiten binnen de publieke sector: de zoektocht naar betere afstemming tussen ruimtelijke ordening en infrastructuur.

Download Eindrapportage van het Transumoproject Waarde vastgoed en bereikbaarheid